Контакти:    e-mail: sumy.theology@ukr.net; .; tel: (0542) 77-04-54;    

EN RUS UKR

Logo alt

Сумська духовна семінарія

імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана)

His Beatitude Metropolitan Volodymyr (Sabodan)

SUMY THEOLOGICAL SEMINARY

 


2015 рік

Створено Сумську духовну семінарію

17 жовтня 2015 року Священний Синод Української Православної Церкви розглянув питання про реорганізацію Сумського пастирсько-богословського духовного училища шляхом підвищення його статусу до рівня семінарії з правом підготовки фахівців за освітнім рівнем бакалавра православного богослов’я.

Члени Синоду благословили створення СДС і призначили її Ректором Преосвященнійшого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського (Журнал №44).

В СДС проведений семінар по організації роботи недільних шкіл

28 жовтня 2015 року за благословенням архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія на базі СДС був проведений семінар-презентація на тему: «Організація недільної школи на приході. Методи роботи  з дітьми в малих різновікових групах».

Організатором заходу виступили відділ релігійної освіти і катехізації Сумської  єпархії разом із СДС. У роботі семінару взяли участь священики  зі всіх благочинь Сумської єпархії, директори і викладачі приходських недільних шкіл. Завданням семінару було максимально допомогти сільським пастирям в організації недільних шкіл на своїх приходах, поділитися досвідом тих у кого це добре організовано.

Учасники семінару радо ділились досвідом, педагогічними знахідками і методичними секретами. Відверто говорили не лише про успіхи, але й піднімали проблеми, що виникають у навчальному процесі. Доповідачі були настільки відвертими, емоційними, цікавими, що п’ять годин роботи семінару  (а багато учасників прибули з дальніх сільських приходів) пройшли у живому спілкуванні з користю для присутніх.

Досвід роботи з дітьми безцінний, як і можливість ділитись ним з іншими заради загальної справи спасіння душі.

Керівник відділу релігійної освіти і катехізації Сумської єпархії протоієрей Сергій (Луцкін) у доповіді «Недільна школа – фундамент приходу в близькому майбутньому» відзначив, як важливо приділяти увагу дітям, адже часто саме вони приводять своїх батьків до Бога, і ці сім’ї стають прихожанами наших храмів і їх основою. Протоієрей Георгій (Сірий) буквально «переніс» слухачів до Охтирського церковного округу,в недільну школу «Янголятко» при храмі Архангела Михаїла, розповів про її життя. Цікавий досвід організації недільної школи храму Воскресіння христова м. Лебедина. Викладач Н.Ф. Семеніхіна розповідала, що з метою зацікавлення старших учнів, їм довіряють викладати окремі теми молодшим дітям на зразок днів самоуправління в загальноосвітніх школах.

Новинки методичних видань були презентовані присутнім Родичевою О. Є., зав. методичним кабінетом відділу релігійної освіти і катехізації. Про особливості організації дитячого паломництва слухачі дізналися від керівника паломницького відділу Черкашиної  А. М. Учасники семінару побачили, якими оригінальними можуть бути вироби прикладного мистецтва, представлені майстром народної творчості Пронніковою О.К. (Лебединський церковний округ) і її підопічним.

Керівник молодіжного відділу Сумської єпархії протоієрей Володимир (Равлюк) у доповіді «Діти-підлітки. Виховання у вірі і добрих справах»  поділився своїм великим досвідом роботи з юнацтвом.  Він говорив про такі важливі речі як жертовність, справжня духовність, довіра дітей до дорослих. Доповідач запропонував колегам-священникам приступити до конструктивного діалогу, об’єднавши зусилля всіх приходів для спільної роботи з молоддю.

У вестибюлі семінарії була організована невелика виставка творчих робіт із сільських недільних шкіл. Після закінчення семінару його учасники мали можливість ознайомитися з експозицією православного живопису, побачити фото всіх сумських архіпастирів, а також фото-літопис життя духовної школи.

Сумська духовна семінарія вшанувала чудотворну Ієрусалимську ікону Плащаниці Пресвятої Богородиці

18 листопада 2015 року вихованці СДС молились перед чудотворною іконою Плащаниці Пресвятої Богородиці в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми. О 15:30 був відслужений молебень з читанням акафіста на розпів і опівночі була відправлена Божественна літургія.

За благословенням Високопреосвященнійшого архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія богослужіння очолив проректор з  навчально-виховної роботи ієромонах Антоній (Бондаренко).

Були виголошені сугубі моління про мир в Україні, про здоров’я охоронника собору Анатолія Борисенка, заупокійне поминання  «всех заживо сожженных, умученных и убиенных в стране нашей во дни смуты сея ».

Відбулось перше засідання Педагогічної ради Сумської духовної семінарії

27 листопада 2015 року в Сумській  духовній семінарії під керівництвом архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія пройшло позачергове засідання Педагогічної ради. Після співання «Царю Небесний…» Високопреосвященнійший Владика довів до відома розлогий порядок денний Педагогічної ради.

Архіпастир зачитав рішення Священного Синоду УПЦ від 27 жовтня 2015 року (Журнал №44) про реорганізацію Сумського пастирсько-богословського духовного училища шляхом підвищення його статусу до рівня духовної семінарії. Також був зачитаний Указ Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія про призначення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія ректором СДС.

Указами Правлячого архієрея Сумської єпархії на посаду проректора з навчально-виховної роботи семінарії призначений ієромонах Антоній (Бондаренко), проректором з адміністративно-господарської частини протоієрей Євгеній (Феденко), секретарем Педагогічної ради і помічником проректора з навчально-виховної роботи – Трохимчук О.С.

Педагогічна рада вирішила відзначати актовий день СДС 25 жовтня, в день пам’яті Симеона Нового Богослова, на честь якого освячена церква семінарії.

На засіданні були розглянуті питання про затвердження емблеми (логотипу), прапора семінарії, обрана редакційна рада сайту богословської школи. Оголошений конкурс серед викладачів і студентів на кращий салоган СДС.

Педрада підтримала ініціативу ректора про присвоєння СДС імені Блаженнійшого Митрополита Володимира (Сабодана), затвердження персональної стипендії імені Блаженнійшого Митрополита Володимира, створення кімнати-музея на честь Його Блаженства. Педрада ухвалила щороку 23 листопада до дня народження Київського Первосвятителя проводити Володимирівські читання.

Рада СДС ухвалила ввести грецькі, латинські й англійські дні молитви в семінарії, а також здійснювати Божественну літургію грецькою мовою в свято Трьох Святителів. Співанням «Достойно есть… » Педрада СДС завершила свою роботу.

Студенти Центру профосвіти відвідали Сумську духовну семінарію

Із благословення Високопреосвященнійшого  ректора, архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія для учнів Сумського Центру професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу в межах виховної години кліриком храму св. Мучениці Валентини протоієреєм Анатолієм (Селецьким) була організована екскурсія до Сумської духовної семінарії, яку провів проректор з навчально-виховної роботи ієромонах Антоній (Бондаренко). Студенти мали можливість побачити умови проживання і навчання семінаристів, а також поклонились святиням Пантелеймонівського храму і домового храму семінарії на честь преподобного Симеона Нового Богослова і св. Праведного Іоанна Кронштадтського. Учні обох навчальних закладів змогли познайомитись і поспілкуватись між собою.

Проректор Сумської духовної семінарії відвідав талановитих та творчо обдарованих дітей

19 грудня 2015 року, в день пам’яті святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських Чудотворця, з благословення Високопреосвященнійшого архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія проректор із навчально-виховної роботи Сумської духовної семінарії та керівник місіонерського відділу Сумської єпархії ієромонах Антоній (Бондаренко) завітав до комунального закладу Сумської обласної ради «Сумська обласна гімназія інтернат для талановитих та творчо обдарованих дітей», щоб привітати обдароване майбутнє України.

У вітальному слові до учнів о. Антоній наголосив, що треба навчитися відчувати біль у душі ближнього та допомагати оточуючим, як це робив славнозвісний святитель Миколай.

Після урочистого заходу ієромонах Антоній поспілкувався з керівництвом гімназії та домовився про подальшу співпрацю.

Проректор Сумської духовної семінарії висловив свої найщиріші побажання вихованцям та благословив їх.

Предстоятель Української Православної Церкви очолив урочистий акт відкриття Сумської духовної семінарії

13 грудня 2015 року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, Предстоятель Української Православної Церкви, очолив урочистий акт відкриття Сумської духовної семінарії, який відбувся в Сумській обласній філармонії. 

Відкрив урочистості Високопреосвященніший Євлогій, архієпископ Сумський і Охтирський, а також зачитав доповідь "Сумська духовна школа: джерело води живої, що плине із минулого у майбутнє".

Присутнім були зачитані вітальні адреси від Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, Блаженнішого Патріарха Олександрійського і всієї Африки Феодора ІІ, Митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського Іларіона, Першоієрарха Руської Зарубіжної Церкви, архієпископа Верейського Євгенія, голови Учбового комітету Руської Православної Церкви, ректора Московських духовної академії та семінарії, архієпископа Петергофського Амвросія, ректора Санкт-Петербурзької духовної академії та семінарії, митрополита Одеського та Ізмаільського Агафангела, ректора Троїцької духовної семінарії Джорданвіль (США) архімандрита Луки, ректора Мінської духовної семінарії архієпископа Новогрудського і Слонимського Гурія, ректора Ясської духовної семінарії (Румунія) прот. проф. Драгоша Бахрима, ректора Курської духовної семінарії архімандрита Сімеона, ректора Варшавської духовної семінарії прот. проф. Георгія Тофілюка, ректора Бєлгородської духовної семінарії прот. Алєксія Курєнкова.

Заступник Сумського міського голови В.М.Волонтирець привітав Блаженнішого Предстоятеля та усіх присутніх від імені міської влади.

Єпископ Унгенський та Ніспоренський Петро відзначив особливу роль навчання у підготовці майбутнього пастиря. 

Голова ради ректорів Сумщини Анатолій Васильович Васильєв у своєму вітальному слові зазначив, що новостворена духовна семінарія своєю діяльністю розширює простір наукової та педагогічної карти Сумщини. 

До учасників урочистостей звернувся Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, Предстоятель Української Православної Церкви, який відзначив особливість поєднання набуття знань в учбовому процесі із внутрішнім духовним зростанням на шляху підготовки майбутніх священнослужителів. Його Блаженство подарував Сумській духовній семінарії Святе Євангеліє.

У своєму заключному слові Сумський Архіпастир подякував усім учасникам урочистостей та висловив надію на співпрацю на благо Святої Церкви.

Блаженніший Предстоятель Української Православної Церкви освятив Сумську духовну семінарію

13 грудня 2015 року під час Першосвятительського візиту до Сум Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій відвідав Сумську духовну семінарію та освятив приміщення нового навчального закладу.

Сумські семінаристи разом зі студентами провели святковий захід у дитячому будинку

21 грудня 2015 року з благословення Високопреосвященнішого архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія проректор Сумської духовної семінарії ієромонах Антоній (Бондаренко) разом зі студентами семінарії та Сумського центру професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу відвідали Комунальний заклад Сумської обласної ради - Сумський дитячий будинок імені С.П. Супруна, щоб привітати дітлахів зі святом Миколая Чудотворця.

Семінаристи та студенти показали концерт для малят. Вихованці семінарії виконували різдвяні колядки. Наприкінці свята до дітей завітала Снігуронька та провела веселі конкурси і хороводи. Всі дітлахи були в захваті від свята та подякували вихованцям семінарії та студентам. По закінченні заходу діткам роздали цукерки та печиво.

Сумські семінаристи привітали студентів Центру профосвіти з Новим роком

24 грудня 2015 року з благословення Високопреосвященнійшого архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія учні Сумської духовної семінарії на чолі з проректором з навчально-вихоаної роботи ієромонахом Антонієм (Бондаренко) відвідали Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу. Семінаристи взяли участь у заходах, присвячених святу Нового року, привітали адміністрацію закладу, викладачів і учнів. Для семінаристів була проведена ознайомлювальна екскурсія, в ході якої вони відвідали молитовну кімнату-часовню на честь св. мучениці Тетяни.

Відбулось засідання Педагогічної ради Сумської духовної семінарії

30 грудня 2015 року в Сумській духовній семінарії під головуванням ректора архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія відбулось чергове засідання Педагогічної ради, на якій були підбиті підсумки І семестру 2015-2016 н/р.

Викладачами були розглянуті і затверджені наслідки успішності вихованців денного відділення і сектора заочного навчання першого півріччя 2015-2016 н/р, а також теми дипломних робіт учнів, творів третього курсу ІІ семестру, розклад екзаменаційної весняної сесії студентів сектора заочного навчання.

Педагогічна рада обговорила і затвердила низку документів новоствореної семінарії. Зокрема:

Положення про персональну стипендію імені Блаженнійшого Митрополита Володимира;

Положення про систему заохочень у Сумській духовній семінарії;

Положення про логотип Сумської  духовної семінарії.

На завершення Високопреосвященнійший архієпископ Євлогій тепло привітав викладацький колектив зі святами Різдва Христового і Новоліттям, подякував викладачам за понесені труди і першому семестрі.

Високопреосвященнійший ректор привітав викладачів, учнів і працівників Сумської духовної семінарії з наступаючим Різдвом Христовим

30 грудня 2015 року після закінчення Педагогічної ради Високопреосвященнійший ректор Сумської духовної семінарії архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій зустрівся з вихованцями богословської школи. Владика привітав викладацький колектив та студентів зі святами Різдва Христового, Новоліття і Хрещення Господня. Вчителі й учні прославили Богонемовля різдвяною колядкою і отримали з рук Архіпастиря традиційні різдвяні подарунки.

Сумська духовна семінарія зустріла Новий рік

Із благословення Високопреосвященнійшого  ректора, архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія, в ніч з 31 грудня 2015 року на 1 січня 2016 року в Сумській духовній семінарії була звершена нічна Божественна Літургія. Напередодні ввечері викладачі та студенти семінарії молились на новорічному молебні в Спасо-Преображенському соборі м. Суми. Також були відслужені велика вечірня і полієлейна утреня на честь пам’яті св. мученика Воніфатія, мощі якого були винесені з архієрейської ризниці для поклоніння. Був прочитаний акафіст перед Корсунсько-шпилівською іконою Божої Матері

Рівно опівночі в домовому храмі Сумської духовної семінарії розпочалась Божественна літургія, котру очолив проректор з навчально-виховної роботи ієромонах Антоній (Бондаренко) в співслужінні викладачів і студентів в священному сані. Семінаристи молилися за мир в Україні, за благословення Нового року, за здоров’я тяжкохворого Анатолія і настоятеля приходського Пантелеймонівського  храму протоієрея Ігоря (Довгопола). Студенти і прихожани традиційно в Новорічну ніч приступили до Таїнства Причастя. О. Антоній тепло привітав вихованців і всіх присутніх з Новим роком, передав найкращі побажання від Владики ректора. Закінчилося святкування спільним чаюванням.